Veel gestelde vragen

Wat is het verschil tussen sauna en infrarood? 
De sauna berust op convectiewarmte (luchtverwarming) met een temperatuur tussen de 80 en 100C° en een infraroodcabine is gebaseerd op stralingswarmte met een temperatuur van ongeveer 45 tot 55C°.

Heeft de sauna een vaste vloer? 
Nee, de saunacabine heeft geen vaste vloer. De saunacabine bestaat uit elementen en wordt op een grondraam geplaatst.

Op welke vloer kan de sauna gebouwd worden?
De vloer waarop de saunacabine wordt gebouwd moet waterpas zijn. Kleine oneffenheden kunnen tijdens de montage weggewerkt worden. Een tegelvloer of zeil wordt aanbevolen. Vloerbedekking en laminaat is niet geschikt.

Kan de sauna buiten worden opgebouwd? 
De saunacabines zijn alleen voor binnengebruik geschikt, omdat het hout niet speciaal behandeld is. Ook het bedieningspaneel kan niet tegen de lage temperaturen in de winter.

Moet er een ontluchting naar buiten zijn? 
Bij particulier gebruik van een sauna is geen directe ontluchting naar buiten vereist. Een raam die geopend kan worden is wenselijk. Is de saunakachel met een verdamper uitgerust, dan is een ontluchting naar buiten aan te bevelen.

Welke inbouwmaten zijn nodig voor de saunacabine?
Bij de bouw van een elementensauna moet 5 cm speling aangehouden worden ten opzichte van bestaande wanden. De afstand vanaf bovenkant sauna tot aan het bestaande plafond moet tenminste 10 cm zijn.

Kan een sauna in een badkamer geplaatst worden waarin ook een douche of een ligbad  aanwezig is? 
Dit is mogelijk. Essentieel moet er tussen het bedieningspaneel en de douche of ligbad een veilige afstand aangehouden worden van minstens 60cm.

Welke elektrische voorzieningen zijn nodig? 
Afhankelijk van de grootte van de saunacabine heeft u een 230-V 3×1,5mm2 16A of 400-V 5×2,5mm2 3x16A (maximaal 9,0kW kachel) aansluiting nodig. De leveringsomvang omvat voldoende hittebestendige siliconenkabel tot 1 meter buiten de saunacabine om de aansluiting van het bedieningspaneel en de kachel te kunnen realiseren. U dient wel een elektricien in te schakelen voor de aansluiting in de meterkast en toevoer naar de saunacabine.

Kan de sauna op maat gemaakt worden? 
De sauna kan aan allerlei maatvoeringen worden aangepast. Bijvoorbeeld met een schuin dak of schuine wand.

Kan een raam in de sauna ingebouwd worden? 
Ja, er kunnen ramen ingebouwd worden. Bestaande ramen kunnen zelfs geïntegreerd worden.

Hoe laag kan de saunacabine minimaal zijn? 
De saunacabine kan minimaal 190 cm zijn omdat er anders geen glazen deur gemonteerd kan worden. Onder de 190cm kan er alleen nog gemonteerd worden met een compleet houten deur.

Hoe hoog mag de saunacabine maximaal worden? 
Het wordt aangeraden om een sauna niet hoger dan 230 cm te maken omdat de verdeling van de warmte bij hogere cabines niet optimaal is.

Kunnen infrarood stralers of infrarood lampen in de sauna ingebouwd worden? 
Het wordt niet aanbevolen, omdat vanwege de grootte van de cabine, de afstand van het lichaam tot de stralers of lampen te groot wordt. Zodoende wordt het lichaam niet voldoende verwarmd.

Mag u met een pacemaker in de sauna gaan? 
Voor het bezoek aan de sauna, moet u eerst de arts raadplegen om mogelijke risico’s te bespreken.

Mag u in de sauna als u zwanger bent?
Ja. Alleen in de eerste 3 maanden moet u wat voorzichtig zijn. Verder geldt dit natuurlijk alleen als u gezond bent en geen last hebt van een verhoogde bloeddruk of andere zwangerschapscomplicaties.

Mag u bij verkoudheid of griep in de sauna gaan? 
Bij patiënten met griep of verkoudheid kan het zijn dat de ziekte zich heftig ontwikkeld. Bij een verhoogde temperatuur is het af te raden om in de sauna te gaan. Na herstel is het goed om in de sauna te gaan om de laatste ziekte symptomen eruit te zweten.

Mag u met Astma in de sauna gaan? 
Ja. In de droge hete lucht van de sauna ontspannen de bronchiën. Het is ook gebleken dat saunabezoekers met astma minder aanvallen hebben en dat de ademhalingsmoeilijkheden afnemen.

Is de hitte schadelijk voor de huid? 
Nee. Door de sterke opwarming van de huid neemt de stofwisseling in de huid tot wel drie keer zo snel toe. Ook de vorming van afweerstoffen neemt hierdoor toe. Door de omvangrijke zweetproductie wordt de huid compleet gereinigd. Na het saunagebruik is het aangenaam om de huid met crème in te strijken.

Mag u in de sauna met een hoge bloeddruk? 
Sauna is gezond voor uw bloeddruk. In de sauna zal uw bloeddruk dalen, doordat de bloedvaten verwijden en het bloed dunner wordt. Tijdens het afkoelen, vernauwen de vaten zich juist, waardoor de bloeddruk weer toeneemt. Door dit op de juiste wijze te doen kan de sauna dus bloeddrukregulerend zijn.

Mag u in de sauna met spataderen? 
Voor beginnende spataderen is er over het algemeen geen belemmering. Het is echter aan te raden de arts om advies te vragen.

Ben ik bloot in de sauna? 
Ja, u mag geen knellende kleding dragen omdat de huid dan niet optimaal de warmte kan opnemen en het verhindert bovendien een goede noodzakelijke afkoeling. Wel neemt u een badlaken mee in de sauna om op te zitten. Dit uit hygiënische overwegingen. U gaat nogal zweten. U mag uw badlaken niet in de cabine laten liggen om te drogen. Zeker niet over het kachelhekje hangen in verband met brandgevaar.

Wat is het verschil tussen traditionele Finse- en Bi-O sauna? 
In een traditionele Finse sauna is de temperatuur tussen de 80C° en 100C° met een relatieve luchtvochtigheid tussen 10% en 20%. Bij de Bi-O sauna is de temperatuur tussen de 40C° en 60C° met een relatieve luchtvochtigheid van 35% tot 60%.

Wat is een stoomcabine? 
In  een stoomcabine bedraagt de temperatuur ongeveer 40 tot 45C° met een relatieve luchtvochtigheid van ongeveer 100%. Door de hoge relatieve luchtvochtigheid voelt de temperatuur in de stoomcabine echter hoger aan.

Moet je afkoelen na het gebruik van de sauna? 
Ja, u moet altijd afkoelen na het gebruik van de sauna. De mate van afkoelen is afhankelijk van de persoon. U kunt, indien mogelijk, afkoelen in de buitenlucht gevolgd door een koude of lauwe douche. De liefhebbers kunnen nog van een koud dompelbad gebruik maken. Zo raakt u de overtollige warmte weer kwijt.

Vragen? 
Indien er nog vragen zijn kunt u deze stellen via onze Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Wij zullen dan voor beantwoording zorg dragen en uw vraag en antwoord opnemen onder “veel gestelde vragen”